Hokejisti Zvolena zdolali B. Bystricu 4:0 v 3. štvrťfinále play off

11.03.2013 Celý región

HC'05 Banská Bystrica - HKm Zvolen 0:4 (0:1, 0:2, 0:1) - stav série: 1:2
Góly: 2. Škvaridlo (Michal Chovan, Hertl), 32. Čurilla (Hraško), 34. Brabenec (Podkonický, P. Zuzin), 60. Martin Ďaloga (Puliš, M. Jurík)
Vylúčení: 9:8 na 2 min, navyše: Hertl (Zvolen) 10 min za napadnutie hlavy a krku - Danton 10 min za nešportové správanie a Bambúch (obaja Banská Bystrica) 10 min+DKZ za nešportové správanie,
presilovky: 0:1,
oslabenia: 0:0,
rozhodovali: Kubuš, J. Konc - T. Rovenský, V. Snášel,
3010 divákov
 
Banská Bystrica: Chorošun - Richter, Bambúch, Kubka, Biro, O. Janík, Ketner, J. Predajniansky, Styk - R. Macík, M. Hudec, Ján Sýkora - Juraj Sýkora, Češík, Lunter - Srnka, Zigo, Lantoš - Danton, M. Trochta, B. Jankovič
Zvolen: Šimko - L. Čierny, Juraško. Pichnarčík, Mucha, Hraško, Hertl - P. Zuzin, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Michal Chovan - Ľ. Zuzin, Kalla, Čurilla - Puliš, M. Jurík, Martin Ďaloga 
 
Zvolen po dnešnom víťazstve tak v sérii vedie 2:1 na zápasy. V prvej tretine si hráči nedarovali ani milimeter ľadu, lietali na ňom nielen papierové pásky, ale aj iskry v súbojoch, ktoré sa často končili na trestnej lavici. Zvolenčania pôsobili ucelenejšie, možno aj preto, že už v 2. min Škvaridlo krásne nasmeroval strieľanú nahrávku od Hertla za chrbát brankára Chorošuna. V 8. min Brabencovo uvoľnenie prinieslo ďalšiu šancu, tentoraz bol Chorošun pozorný, rovnako ako pri nádejnej strele L. Zuzina hneď po buly.

Aj Bystričania sa občas presadili cez pozornú obranu hostí, vyloženejšiu šanci su však nevypracovali, skôr polovičné, ako po strele Češíka, ktorú sa snažil v 10. min doraziť Ján Sýkora. Vletel pred bránku tak vehementne, že narazil na zadný mantinel a dlho ležal bezvládne na ľade. V 19. min v presilovke Zvolenčania opäť pohrozili, Chovan dvakrát, medzitým aj Mucha, no skóre zostalo nezmenené. Medzi 12. a 19. min rozhodcovia udelili až sedem dvojminútových trestov, navyše aj jeden desaťminútový pre Hertla, hra bola rozkúskovaná a skôr vášnivá ako racionálna.

V druhej tretine boli dve akcie pre zápas príznačné, v 30. min sa k náhodnému puku dostal domáci Jankovič, no v samostatnom nájazde mu puk v rozhodujúcej chvíli skĺzol z čepele. Na druhej strane Hraško v 32. min dokonale vysunul Čurillu a aj keď sa brankár Chorošun dotkol puku, skončil v sieti. V 33. min Podkonického strela zarezonovala na žŕdke, no o minútu neskôr sa už Zvolenčania tešili tretíkrát. Hlavný rozhodca avizoval krošček Hudeca na Podkonického, z ťažkého uhla v podstate z povinnosti vystrelil na bránku Brabenec, vedomý si možnosti hrať presilovku o dvoch hráčoch, a puk skončil na prekvapenie v bránke. Trojgólové vedenie hostí už jasne naznačovalo, kto bude v derby úspešnejší.

Nádej síce umiera posledná, to by však museli v tretej tretine streliť 'barani' čo najskôr gól a súpera trochu vystrašiť. Nestalo sa, ani nemalo z čoho, súvislejší tlak si Bystričania nevytvorili, ani šance a Zvolenčania si víťazstvo odkontrolovali s cenným čistým kontom pre nepriestrelného Šimka, navyše 48 sekúnd pred koncom pečatil výsledok Ďaloga.
00:00 | 01:40

Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "Nevyšiel nám tento zápas, súper bol lepší vo všetkých činnostiach. Sme stále v hre, dúfam, že sa vrátime k výkonom zo Zvolena. Dúfam, že v pondelok vybehne na ľad úplne iné mužstvo. Mali sme slabý vstup do zápasu, hráči boli nervózni, korčuľovali v kŕči. Druhý inkasovaný gól veľa znamenal a už sme sa z toho nespamätali."

Peter Mikula, kouč Zvolena: "Typické derby ako každé, so šancami na oboch stranách, čo sme si požičali, to sme si vrátili. Pomohol nám druhý gól, a pri tom množstve šarvátok sme kontrolovali hru. Zápas sme zaslúžene vyhrali."

Kamil Brabenec, autor jedného gólu Zvolena: "Mrali sme, čo sme potrebovali, viedli sme a súper nejaký veľký tlak i šance si nevytvoril, len jeden nájazd a ten zlikvidoval náš brankár. Veľmi dôležitý bol prvý gól, aj presilovky boli dôležité a v týchto činnostiach sme boli lepší."

Popradskí hokejisti zdolali Košice 4:2
 
HK Poprad - HC Košice 4:2 (1:1, 1:0, 2:1) - stav série: 1:2
Góly: 6. Hvila (Balán), 24. Smotrila (Štals), 41. Vandas (Balán), 59. Hvila (Vandas, Balán) - 6. Marcel Haščák (Deyl, Marek Slovák), 47. Pašek (R. Jenčík, Marcel Haščák)
Vylúčení: 7:8 na 2 min, navyše: Fabian (Poprad) a Martin Chovan (Košice) obaja 5+DKZ za hrubosť,
presilovky: 0:0,
oslabenia: 0:1,
rozhodovali: D. Konc, Jonák - Smrek, Gajan,
3926 divákov
 
Poprad: Sidor - M. Šterbák, R. Suchý, Kovačevič, D. Brejčák, D. Devečka, Fabian, Kurali, Jáchym - Vandas, Balán, Hvila - D. Buc, Klouda, Jabrocký - Smotrila, Štals, Ľ. Vaic - Matúš Paločko, P. Stanfield, S. Takáč
Košice: Hylák - Cebák, Deyl, Kolba, Macejko, Michal Novák, Šeda, Martin Chovan, M. Takáč - Marcel Haščák, Pašek, R. Jenčík - Š. Novotný, Marek Slovák, Jokeľ - Matis, T. Marcinko, P. Hričina - O. Gmitter, Matúš Chovan, Mlynarovič 
 
Poprad 10. marca (TASR) - Hokejisti HK Poprad triumfovali v treťom štvrťfinálovom stretnutí play off Tipsport extraligy na domácom ľade nad HC Košice 4:2. V sérii hranej na štyri víťazstvá znížili stav na 1:2.

Už v 2. minúte preveril pozornosť košického gólmana Jabrocký, ale Hylák prikryl puk. O dve minúty neskôr nebezpečne vypálil hosťujúci Jokeľ, Sidor však výborne zasiahol lapačkou. Košičania otvoril skóre duelu v 6. minúte, keď sa v oslabení dostal k dorážke Haščák a nekompromisne skóroval - 0:1. Už o 21 sekúnd neskôr vyrovnal Hvila, ktorý zužitkoval prihrávku Balána - 1:1. "Kamzíci" mohli znova skórovať aj v 7. minúte, ale Vaic netrafil dobre puk po krížnej prihrávke Stalsa. V 10. minúte zamestnával Sidora Jenčík, s jeho zakončeniami si popradský gólman poradil. Misky váh mohol v 12. minúte nakloniť na popradskú stranu Vandas, v dobrej pozícii iba tesne minul priestor Hylákovej bránky. Obidve družstvá si ešte do konca prvej tretiny vypracovali viacero šancí, brankári však podržali svojich spoluhráčov. Najmä v 18. minúte sa po zakončení Balána blysol pohotovým zákrokom Hylák. Počas prvej tretiny sa hral rýchly hokej s množstvom streleckých príležitostí, na ľadovej ploche sa dohrávali osobné súboje a neraz to medzi hráčmi poriadne iskrilo.

Vstup do druhej dvadsaťminútovky vyšiel Popradčanom, ktorí sa po dorážke Smotrilu v 24. minúte ujali po prvý raz vedenia - 2:1. Košičania mohli odpovedať v 28. minúte, po strele Jokeľa však Sidor skryl puk vo svojej lapačke. V ďalšom priebehu si vypracovali sériu streleckých príležitostí domáci hokejisti, ale Jabrocký, Vaic, Vandas a po ňom v 32. minúte ani Balán nedokázali prekonať Hyláka. "Oceliari" mali k dispozícii i presilovú hru o dvoch hráčov, Sidor podržal svoj tím. V závere druhej tretiny ešte tvrdo vypálil domáci obranca Daniel Brejčák, puk však minul priestor popradskej bránky.

Ofenzívnu aktivitu si "kamzíci" preniesli i do záverečného dejstva a v 41. minúte potešil fanúšikov na popradskom štadióne Vandas, ktorý šikovne prekonal košického brankára - 3:1. Ich súper odpovedal v 47. minúte po tvrdej strele Pašeka, keď poslal puk do popradskej siete pomedzi Sidorove betóny - 3:2. Aktivita sa preniesla na hokejky Košičanov, no nevyužili ani ponúknutú početnú výhodu. V 49. minúte sa ocitol v dobrej šanci Stals, Hylák znova dobre zasiahol. Obidve družstvá sa snažili neurobiť chybu v defenzíve a pokúšali sa o rýchle protiútoky. Od 54. minúty mali hostia z Košíc k dispozícii presilovú hru, ale "kamzíci" ich nepustili do výraznejšieho zakončenia. Naopak, na začiatku 59. minúty inkasovali z hokejky Hvilu štvrtý gól - 4:2. Nepomohla im už ani hra bez brankára a Popradčania znížil stav série na 1:2.
Milan Jančuška, tréner Popradu: "Chcel by som sa poďakovať našim fantastickým divákom. Chlapci sa im odvďačili fantastickým výkonom. Z ich hry bola cítiť veľká bojovnosť a ináč to ani nemohlo skončiť. Okrem prvého inkasovaného gólu nám zápas vyšiel. Už teraz však myslíme na štvrté stretnutie v sérii."

Milan Staš, tréner Košíc: " Začalo sa z oboch strán opatrne. Podarilo sa nám po kurióznom góle dostať do vedenia. Podarilo sa nám streliť kontaktný gól, no nevychádzali nám presilovky. Nemali sme ani potrebné šťastie. Zápas rozhodla naša nevyužitá presilovka piatich proti trom, kedy sme pomaly ani nedokázali ohroziť bránu domácich."
 

Vyberte región